Digitale Ressourcer 


Færdigheder:  Lytte

Kategori: Talepodcast - ikke-fiktion, true crime

Sted: Alle steder udenfor eller indenfor

Materialer:  Computere eller telefoner, headset

Varighed: Episoderne varer 45-60 minutter


Denne podcast egner sig til 9. -10. klasse og voksne og er særlig velegnet, hvis man vil arbejde med temaer som crime, punishment og violence. På grund af temaernes karakter bør man lytte til afsnittene på forhånd og sikre sig, at afsnittene egner sig til eventuelle sensitive unge i klassen.

Man kan lytte til podcasten på en gåtur med efterfølgende snak på klassen. Man kan også finde et godt sted på skolen med et headset og lytte til episoderne. 

Serial er en podcast, som genfortæller og bearbejder én sag igennem en helt sæson, og podcasten har kørt siden 2014. 

Sæson 1: Sagen mod Adnan Syed og mordet på Hay Min Lee er nok det mest oplagte valg. Sæsonen består af 12 episoder.

Resumé: En high school senior ved navn Hae Min Lee forsvandt en dag efter skole i 1999 i Baltimore County, Maryland. En måned senere blev hendes lig fundet i en bypark. Hun var blevet kvalt. Hendes 17-årige ekskæreste, Adnan Syed, blev anholdt for forbrydelsen, og inden for et år blev han idømt livsvarigt fængsel. Sagen mod ham var i vid udstrækning baseret på historien om ét vidne, Adnans ven Jay, som vidnede om, at han hjalp Adnan med at begrave Haes lig. Men Adnan har altid hævdet, at han intet havde at gøre med Haes død. Nogle mennesker tror, ​​han taler sandt. Mange andre gør ikke.

Journalist Sarah Koenig sorterede i tusindvis af dokumenter, lyttede til vidneudsagn og politiforhør og talte med alle, hun kunne finde, som kunne huske, hvad der skete mellem Adnan Syed og Hae Min Lee. Hun opdagede, at retssagen dækkede over en langt mere kompliceret historie, end juryen og offentligheden nogensinde nåede at høre:  gymnasiemiljøet, de skiftende udtalelser til politiet, fordommene, de tvivlsomme alibier og de sparsomme retsmedicinske beviser. Alt sammen førte tilbage til de grundlæggende spørgsmål: Hvordan kan du kende en persons karakter? Hvordan kan du fortælle, hvad de er i stand til? 

Både Serial og senere dokumentarer var medvirkende til, at Adnan Syed blev løsladt d. 10. marts 2019 efter 30 år i fængsel og senere i 2022 blev anklagerne imod ham fuldstændigt droppet.

Læs denne BBC-artikel, der handler om Serial og sagen mod Adnan Syed her til højre. 

Interaktiv opgave - find flere på edpuzzle

forløb og supplerende materialer, season 1

True crime -forløb med fokus på task og ordforråd samt at argumentere for en sag og skrive essays